A természets táplálkozás bevezetése jelentős életteni változásokat eredményez, amely kihat az egészségünkre, közérzetünkre és a világ többi részséhez való kapcsolódásunkra, kapcsolatainkra is. Alapvetően az életünk minden területére pozitív hatással lesz.
„A Természet a legjobb tanító, csak tudnunk kell, hogyan kövessük…”
C. G. Jung
Ebben a bejegyzésben a természetes táplálkozás legfontosabb, az egészség megőrzése, illetve visszaállítása szempontjából legjelentősebb hatásait és eredményeit kívánom felsorolni. Ezek a hatások és eredmények abban az esetben jelentkeznek folyamatosan és tartós módon, amennyiben valóságosan elkötelezzük magunkat e táplálkozási reform mellett.
Természetesen egyes hatások már a kezdeti időszakban is jelentkeznek, mintegy előre jelezve azokat az előnyöket és egészségi állapotban bekövetkező változásokat, amelyek egy régi-új, természeteshez közel álló táplálkozási mód életvitelszerű alkalmazásával várnak ránk.
Nézzük felsorolás-szerűen az említett pozitív hatásokat:
- az EGÉSZ-SÉG-i állapot javulása;
- az ember természetes igényeinek, genetikai felépítésének és evolúciós fejlődésének megfelelő, természetes, tápanyagokban, energiában gazdag, és a szervezet számára fontos információkat közvetítő táplálkozás kialakulása;
- a szervezet számára nem hasznosítható, meg nem emészthető, táplálékként nem minősíthető vagy teljesen üres kalóriákat tartalmazó, illetve méreganyagnak minősülő „élelmiszeripari termékek” elhagyása;
- Az egyéni energetikai felépítésnek, a szervezet egyedi igényeinek és a természetes napi ritmusnak megfelelő táplálkozási rend kialakítása (mennyiség, gyakoriság, sebesség, eloszlás, ritmus stb.);
- Az ember életét befolyásoló természetes napi, heti, havi éves ritmusnak és az életkornak megfelelő táplálkozás bevezetése;
- A szervezet méregtelenítése, a kiválasztó szervrendszer működésének javulása;
- Az emésztés, tápanyag-feldolgozás hatékonyságának növekedése, anyagcsere-folyamatok javulása, az emésztőrendszer tisztulása, működésének helyreállása;
- A fehérje-szintézis javulása, a genetikai információk testi szintű leképződésének helyreállítása, és ezzel a test regenerálódása, megfiatalodása;
- A napjainkban vezető szerephez jutott krónikus megbetegedések, a leggyakoribb halálozási okokként nyilvántartott betegségek, valamint a táplálkozással szoros összefüggést mutató kórokok javulása, illetve megszűnése:
– diabétesz (cukorbetegség) és metabolikus szindróma
– zsíranyagcsere zavarok
– szív- és érrendszeri megbetegedések
– elhízás és túlsúly
– daganatos betegségek (rák)
– krónikus gyulladásos betegségek
– krónikus légzőszervi megbetegedések
– krónikus májbetegségek
– agyi érbetegségek
– Alzheimer-kór és kognitív zavarok
– csontritkulás és ízületi gyulladások
- javuló közérzet;
- energiaszint növekedése az energiában gazdag, energiát adó táplálékok bevitelével és az energiaszintet csökkentő termékek elhagyásával;
- növekvő önbizalom és javuló önismeret
- javuló önértékelés és sikerélmény
- stb.
Habár pusztán a táplálkozásunk átalakításával kiemelkedően jótékony hatásokat érhetünk el szervezetünk egészségének helyreállítása terén, azt mindig figyelembe kell vennünk, hogy a táplálkozás csak az egyik – bár kulcsfontosságú – tényező a „civilizációs ártalmak”, illetve betegségek kialakulásában.
Az EGÉSZ-SÉG helyreállításának érdekében egy komplex életmód-váltásra, illetve a többi egészség-tényező – kiemelten stressz-érzékenység csökkentése, mozgás, természettel való kapcsolat helyreállítása, kielégítő emberi- és társadalmi kapcsolatok, önismeret, egészséges életfilozófia, világszemlélet, siker stb. – területein történő hatékony előrelépésre is szükség van. Az egészség mind a nyolc alappillérének egészsége vezet csak el a teljes egészséghez.
A nem kielégítő táplálkozási szokások hátterében ugyan úgy lelki tényezők állnak a háttérben, mint minden más szokás, betegség vagy tünet hátterében. A teljes egészség, azaz EGÉSZ-ség elérése csak ennek a háttérben jelenlévő lelki folyamatnak a megértése és a lélek egészségének helyreállítása után lehetséges. Az EGÉSZ-ség teljes folymatának megismeréséhez javaslom az itt elérhető ingyenes anyagom letöltését.
Feladat:
Arra kérlek, hogy a szöveg végigolvasása után gondold végig, a következő kérdéseket:
- Milyen előnyöket szeretnék elérni az egészséges táplálkozással?
- Amennyiben már áttértél egy korábbinál egészségesebb táplálkozásra, milyen előnyeim származtak ebből?
- Számomra az egészségnek egy kiemelt területe az egészséges táplálkozás?
- Mi a célom a táplálkozás területén és milyen problémáim vannak?
- Van olyan tünetem vagy betegségem, amely összefügghet a jelenlegi táplálkozásommmal, annak hiányosságaival?
- Melyek azok a félelmeim, amelyek nem engedik, hogy előre lépjek a táplálkozás területén?
Ha gondolod a válaszaidat megírhatod kommentben is.
Szerző: Sódor Márton „Az EGÉSZ-SÉG Művészete”-t oktató „mARTon Akadémia” alapítója, aki a szellemi úton járókat, az egészségre vágyókat és az egészséggel hivatásosan foglalkozókat segíti céljaik elérésében, az EGÉSZ-SÉG megismerése és megtapasztalása felé vezető úton.
Kövess az alábbi közösségi oldalakon: ⇒ Facebook ⇒ Instagram
Trackback/Pingback